Hevonen kirkossa ja Palio, osa 1

Share Button

Hevosen siunaus kirkossa

Margherita (Marghe) on toscanalaisen yhteistyökumppanini tytär, joka ei ole meillä minkään julkisen vaihtari-ohjelman kautta, vaan ihan privaatisti. Hän on huippuoppilas, joka etsi vaihtarivuodeksi opintotasoltaan korkealuokkaista paikkaa. He miettivät jo USA:ta, mutta vuosi siellä olisi ollut liian kallis. Sanoin Tonille, Marghen isälle, että Hangö gymnasium on jo kaksi vuotta ollut Suomen paras lukio (suhteellisella laskentatavalla, absoluuttisesti 15.) ja Suomi Pisa-tutkimuksen kärkeä. Meillä asuminen on ilmaista ja koulu vieläpä aivan naapurissa. Miten olisi, jos tyttö tulisi meille? He suostuivat heti!

Lähdimme puolisoni Timon kanssa Toscanaan kehittämään matkapaketteja sopivasti juuri ennen Marghen tuloa Suomeen, mikä mahdollisti  tutustumisen koko hänen perheeseensä (siihen kuuluvat Tonin ja Marghen lisäksi äiti Carolina ja teini-ikäinen veli Gian-Marco). Johnny esitteli Timolle ja minulle omia paikallisia helmiään ajellen meitä 5 päivää ympäri ihanaa Toscanaa. Neljäntenä päivänä oli vuorossa sitten Marghen ja hänen perheensä tapaaminen.

Marghe oli järjestänyt tapaamisemme niin, että kohtaisimme Piazza Matteottilla ja menisimme sitten museoon. Museoon? Mietin, oliko museo nyt hyvä paikka kohdata ensimmäisen kerran ihminen, jonka kanssa viettäisi vuoden, mutta sain toden totta muuttaa mielipidettäni.

Sienan kaupunki on tunnettu paitsi pankeistaan ja siitä, että se valittiin koko Italian toiseksi mukavimmaksi kaupungiksi, myös ennen kaikkea Piazza del Camposta ja siellä 2 kertaa vuodessa pidettävistä Palio-hevoskilpailuista. YouTubesta löytyy videoita aiheesta. Hevoset laukkaavat soikion muotoista rataa pari minuuttia, ja koko kaupunki on täysin sekaisin viikkoja ennen ja jälkeen. Se, joka voittaa Palion, juhlii yhtä monta peräkkäistä päivää kuin he ovat Palion voittaneet, esim. 66 päivää! Kenen hevoset ovat, kuka niitä ajaa, kuka voittaa? Asia selvisi museossa. Siena on nimittäin jaettu 17:ään contradaan eli kaupunginosaan, joilla on eläinten nimet: Pantteri, Pöllö, …..Jokainen contrada valmistaa 2 kertaa vuodessa hevosen yllämainittuun kisaan. Kisa alkoi härkäjuoksuna, mutta traditio oli päässyt vähän väljähtämään, joten se uusittiin ja sen jälkeen sitä on kisattu nykyisissä merkeissä. Uudistamisvuosi oli 1581. Melkoisen vanha traditio siis. Kilpailuvaatteet ovat upeita, käsinkirjailtuja ratsastusasuja ja kilpailijoilla (kaikki miehiä) on peruukit, koska miehillä oli  ennen vanhaan pitkät tukat. Liput, joilla he osoittavat contradansa, ovat parin neliön suuruisia ja hienosti kirjailtuja.

Komea lippu! Matteo esittelee.

Komea lippu!

Museo della Civetta

Museo della Civetta

Ei ole mikään pikkujuttu, mihin contradaan kuulut. Jos satut menemään naimisiin jonkun toisen contradalaisen kanssa, identiteettisi ei muutu, vaan olet ikuisesti ”Pöllö” tai missä nyt satuitkaan syntymään. Esimerkiksi Marghen perheen viedessä meidät ulos syömään, me menimme automaattisesti heidän contradansa ravintolaan ja he kertoivat muutenkin liikkuvansa lähinnä omalla alueellaan.  Seuraava contrada alkaa metrin päästä, mutta sinne ei mennä ihan sovinnolla.

Contradan ravintolassa Gian-Marco, Carolina, Marghe, Johnny, minä

Tavara-auto ajoi hurjan läheltä Marghea! Johnny kauhuissaan!

Contradan merkityksestä kertoo sekin, että ensimmäinen asia, jonka Marghe meille Sienasta näytti, oli hänen oman contradansa museo. Museo ei ole auki yleisölle ja Marghe oli joutunut kääntämään parikin kiveä saadakseen meille privaattinäytön. Olimme aivan äimän käkenä : contrada omistaa monen rakennuksen ryppään (kaikki historiallisia kaupunkipalatseja). Heidän museonsa on kolmen kerroksen suuruinen, jossa tallella on kaikki vähintään vuodesta 1581 lähtien – peruukit, kilpailuasut, liput, hevosten satulat….Ja niin elegantisti esillepantuina kuin vain italialaiset osaavat. Noin 25-vuotias Matteo toimi oppaanamme – henkeen ja vereen contradansa edustaja, valtava tietomäärä ja pilke silmäkulmassa. Hänen ehdottamaan jopa käynti ”taloustoimistossa” kuulosti mielenkiintoiselta ja sitä se tottavie olikin. Sieltä löytyivät hevosiin liittyvät kulut viidensadan vuoden takaa ja muita hevosiin liittyvää kuten satulat. Satuloiden löytyminen taloustoimistosta selittyi sillä, että seinän takana oli sen contradan kirkko. Siihen kirkkoon Pöllön hevonen tuodaan siunattavaksi ennen Palioon osallistumistaan. Kops kops vaan kirkkoon.

Pöllöjen contradan kirkko, Matteo valkoisessa t-paidassa

Olin tosi iloinen voidessani tarjota mukanamme olleelle Johnnyllekin mahdollisuuden johonkin , mitä hän ei olisi muuten voinut saada kokea. Hän näkee niin paljon vaivaa minun eteeni ja minä olen lähinnä saava osapuoli. Johnny myös muutti elämämme yhdellä lauseella. Juttu meni niin, että kun oli tarkoitus tavata Marghe Piazza Matteottilla, meille tuli kiire. Sienaa ei ole rakennettu autoja varten ja parkkipaikan löytyminen on aina hankalaa. En olisi millään halunnut myöhästyä tapaamisesta ja aloimme jo Timon kanssa juosta parkkipaikalta aukiota kohti. Johnny pysäytti meidät ja sanoi: ”Leena ja Timo hei, pysähtykää ja ajatelkaa: tuon tien päässä on Margherita!” Ymmärsin heti, mitä hän tarkoitti. Niin lopputie saikin merkityksen: viimeiset askeleet ennen kuin Margherita astuu elämäämme. Oli vähän toinen fiilis kuin juosta hiki hatussa anteeksipyynnöt valmiina. Mikä draaman taju! Mutta Johnny onkin italialainen.

Gian-Marco, Carolina, Margherita

Gian-Marco, Carolina, Margherita Sienan illassa

Margherita ilmoitti tänne Hankoon tultuaan, että jos haluan, hän voi järjestää asiakkailleni pääsyn Matteon johdolla tutustumaan hänen contradansa (muilta suljettuun) museoon. Mille grazie – kyllä kiitos!

Kerron lisää Paliosta ja sen merkityksestä sienalaisille osassa 2.

 

 

 

Share Button

Yksi vastaus artikkeliin ”Hevonen kirkossa ja Palio, osa 1

  1. Ari Larki

    Elämä on seikkailu ja hyvä tulee hyvän luokse! Matka jatkuu historiaa kirjoittaen ja onkin hyvä maistella joka hetkeä. Pidin siitä mitä Johnny sanoi,eli pysähtykää tuon tien päässä on Margherita.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *