Hevonen kirkossa ja Palio, osa 2

Share Button

Kyse voi olla elämästä ja kuolemasta!

Hevosen siunaaminen contradan kirkossa. Oikealta pappi, fantino, barbaresco"

Hevosen siunaaminen contradan kirkossa. Oikealla”barbaresco”

Jos olisit sienalainen, elämäsi täyttyisi kaksi kertaa kesässä Palion odotuksesta, siihen valmistautumisesta, sen viettämisestä, jännityksestä ja katujuhlista. Mitä ihmettä? Eihän kyseessä ole kuin parin-kolmen minuutin hevoskilpailu, toinen heinäkuun alussa, toinen elokuussa. Marghe selvitti minulle asiaa juurta jaksain piirtäen kaavioita, kirjoittaen nimiä, selostaen käsitteitä. Ihmettelin miten hän nyt niin tarkkaan asian tuntee, mutta selvisi että jokaiselle sienalaiselle nämä asiat opetetaan jo lapsena, oman contradan tapahtumissa ja kotona.

Contradalla (kaupunginosalla) ei ole mitään tekemistä julkisen hallinnon kanssa; siinä mielessä Siena on jaettu kolmeen osaan, joita kutsutaan sanalla Terzo: Terzo di San Marino, Terzo di Camollia, Terzo di Città. Contradojen olemassaolon motiivi on osallistua Palio-kilpailuun. Nykyään, eli vuodesta 1581, hevosella, sitä ennen härillä.

Kuvitellaanpa nyt sitten että asumme ihanassa Sienassa ja heinäkuun Palio on tulossa. Ensinnäkin kuuluisimme siis johonkin kaupunginosaan eli contradaan. Niitä on 17: Civetta (Pöllö, Marghen contrada), Lupa (Susi), Bruco (Perhostoukka), Giocciola (Etana), Leocorno (Yksisarvinen), Istriche (Siili), Drago (Lohikäärme), Torre (hassua mutta käännetään: Elefantti), Oca (Hanhi), Onda (hassua mutta käännetään Delfiini), Montone (Pässi), Nicchio (Helmisimpukka), Giraffa (Kirahvi), Pantera (Pantteri), Tartuca (Kilpikonna), Aquila (Kotka) , Selva (Sarvikuono). Kuulut siihen minne olet syntynyt. Ja syntynyt pitää olla Sienan historiallisen kaupungin sisäpuolella.

Ennen Palio-kisaa on aina 5 eri vaihetta:

1)      Estrazione eli karsinta

2)      Batterie/Tratta eli hevosten määritteleminen ryhmiin ja koejuoksut

3)      Assegnazione eli arvotaan kullekin contradalle hevonen

4)      Prove eli koejuoksut uudelleen

5)      Palio eli kisat.

1) Estrazione: Jos hevoset kiinnostavat kovasti, menisimme maaliskuussa katsomaan Sienan maaseudulle kun hevosia karsitaan jatkoon. Noin 200-300 hevosta tuodaan joka vuosi eläinlääkärien ja muiden asiantuntijoiden arvioitavaksi. Hevosia tuodaan pitkin maailmaa valtamertenkin takaa! Hirnuntaa, auringonpaistetta, jännitystä hevosten omistajien kesken – tunnelmaa! Lopulliset valinnat tehdään toukokuun viimeisenä sunnuntaina ja heinäkuun Palion jälkeisenä sunnuntaina elokuun Paliota varten.

2)  Batterie/Tratta

Neljää päivää ennen Paliota kokoontuisimme Sienan hienolle Piazza del Campolle, joka viettää alaspäin, ja jota reunustavat kaupunkipalatsit ja korkeatorninen kaupungintalo. Meillä olisi kaikilla käsillä vihkonen, johon on kirjoitettu hevosen numero, sen oikea nimi, ja tyhjä ruutu, johon voimme kruksia mielestämme parhaat hevoset. Hevoset nimittäin juoksevat radan läpi, eli yksinkertaisesti aukion ympäri. Jockeyillä eli ”fantineilla” on yllään Sienan musta-valkoiset värit, ei vielä minkään contradan värit, koska mikään contrada ei vielä tiedä minkä hevosen saa. Mutta jännätä voi, kun hevoset 5 hevosen joukkueessa ravaavat radan läpi.

3) Assegnazione

Sitten jännitettäisiin ihan hirveästi seuraavaa vaihetta, Assegnazionea! Täm on varsinainen näytelmä! Siinä kullekin contradalle arvotaan hevonen! Kokoonnuttaisiin Piazza del Campolle, ja tällä kertaa siellä olisi myös contradan ylintä kärkeä, kaikki tietyillä tarkoilla paikoillaan aivan kuin jossain koreografiassa. Jokainen contrada nimittäin valitsee keskuudestaan ”Capitanon” (2 vuodeksi). Capitanon tehtävä on johtaa contradaa Palio-tapahtuman ajan. Muuten contradaa johtaa ”Priore”. Capitano valitsee vielä itselleen kaksi apulaista, ”Mangini”. Contradoja on 17, joten Assegnazione-vaiheessa Piazza del Campolla seisoo tietyssä paikkaa, alaspäin viettävillä rappusilla aukion laidalla ylimpänä 17 capitanoa ja 17 priorea, ja heidän alapuolellaan 34 manginia.

Kaupungintalolla tapahtuisi jänniä, suljettujen ovien takana. 17 contradasta on aina 7 automaattisesti mukana kilvassa, ja kolme valitaan arvalla. Vain 10 contradaa siis kilpailee kussakin Paliossa. Pormestari (”sindaco”) olisi 17 capitanon kanssa kaupungintalon syövereissä, ja hän vetäisi esiin arvalla kolmen contradan nimet. Saavatko nämä contradat nyt kilpailla? Ei, vaan ao contradojen capitanot vetävät kukin vuorollaan yhden arvan, ja siinä lukee contrada, joka kilpailee 7 automaattisesti vuorossa olevan kanssa.

Vielä pitää valita minkä hevosen kilpailuun mukaan päässyt contrada saa! Jännitys aukiolla tihenee, kun kaikkien katseet ovat kiinnittyneet kaupungintalon ”palcolle” eli terassin tapaiseen, jonka yläpuolelle heiluvat jo 7 automaattisesti vuorossa olevien contradojen komeat viirit, ja nyt sinne laitetaan vielä ne äsken valitut kolme viiriä lisää! Mikä riemu niiden joukossa, jotka kuuluvat noihin kolmeen contradaan!

Ja sitten, hiiskumaton hiljaisuus. ”Palcon” edustalla seisoo kunkin kilpailussa mukana olevan contradan joku jäsen, jonka katsotaan tuottavan onnea, ja hänellä on oman contradansa värit päällään. Hän ei seiso yksin, vaan vieressä on valkolippalakkinen varsin tärkeä henkilö, ”il barbaresco”. Barbaresco on vastuussa hevosesta, tuntee hevoset läpikotaisin, ja jopa nukkuu hevosen kanssa neljä Palion päivää contradan tallissa! Heidän edessään, kaupungintalon parvekkeella, istuu pormestari. Kaksi nuorta miehenalkua vetää esiin arvan, jossa lukee contradan nimi. Pormestari näyttää lappusta aukiolla oleville ihmisille, jotka eivät kylläkään näe mitään mutta tämä on tapa osoittaa ettei filunkia tapahdu. Vielä nuoret vetävät arvan, joka kertoo minkä numeroisen hevosen kukin kilpaileva contrada saa. Aukiolla tungeksivat juuri nimetyn contradan ihmiset katsovat esitäytettyjä hevoslappusiaan ja toivovat että toinen lapsi, joka parhaillaan nostaa arpaa, nostaa juuri sen hevosen, jota he toivovat.

Tuli mitä tuli, kun contradan hevonen selviää, se talutetaan esiin keskelle väkijoukkoa, ja onnea tuottava henkilö, barbaresco ja loput sen contradan väestä lähtevät kävelemään contradansa keskusta kohti, ja koska ollaan Italiassa, se ei tapahdu hiljaa. Porukka laulaa ikivanhoja lauluja, joissa vannotaan että voitetaan se ja se toinen contrada. Siena, kuten muutkin Toscanan kaupungit, on kivestä tehty, joten siellä on aikamoinen kaikupohja. Italialaisethan ovat muutenkin kovaäänisiä, saati sitten kun sadat ihmiset laulavat omia laulujaan! Hevosta kuljetetaan pitkän etumatkan päässä, sitten tulevat miehet, sitten naiset, ja lopuksi lapset. Miksi näin? Siksi, että miehet voivat joutua tappeluun kun kohtaavat toisen contradan, joka on matkalla omaan keskukseensa ja laulaa samalla voimalla. Näin suojellaan naisia ja lapsia.

Hevonen viedään contradan keskuksen talliin, joka on yleensä kiinni kirkossa. Sitä käsitellään niin hyvin kuin hevosta ikinä voi – hevonen on sienalaisille kuin jumala. Tulevina neljänä päivänä hevonen juoksee kaksi kertaa päivässä koejuoksun, ja sitten, neljännen päivän iltana, koettaa itse Palio-kilpailu. Ja kaikkina neljänä päivänä hevosta pitää silmällä, 24 h, ”il barbaresco”.

http://www.youtube.com/watch?v=6rTEDXsBPI4 – Tässä näkyy hieno ”koreografia”

http://www.youtube.com/watch?v=tD56-A7Ucso – Tässä näkyy kuinka hevoset haetaan väkijoukon läpi. Älkää hämääntykö vaikka teksti on aluksi italiaksi. Ja  kuunnelkaa kuinka porukat alkavat heti laulaa kun saavat hevosensa ja lähtevät contradaansa kohti.

4) Prove

Neljänä Paliota edeltävänä päivänä hevoset tekevät koejuoksuja aukion ympäri, jotta jockeyt (fantino) pääsevät tutustumaan hevoseen ja kokeileman sen kykyjä pärjätä radalla. Juoksut käydään klo 9.00 aamulla ja klo 14.00 iltapäivällä. Täällä on aina tarkkailmeisiä kilpailevien contradojen edustajia katsomassa miten hevonen ja jockey pärjäävät.

5) Palio – 2.7. ja 26.8.

Palio!

Palio!

Sana Palio tarkoittaa palkintoa, ”maalia”. Se, joka Palio-kilpailun voittaa, ei saa rahaa, vaan kunniaa, ja komean palkintoviirin (metrien korkuisen). Viiristä pidetään joka vuosi kansainvälinen suunnittelukilpailu, ja ehdotuksista valitaan kaksi, yksi kuhunkin Palioon. Contradalla päinvastoin kuluu paljon rahaa, miljoonia euroja, koska kun Assegnazione on tehty, alkaa kova kaupankäynti jockeystä! Tähän tyyliin: Il capitano soittaa jollekin Sienan huippujockeylle ja tarjoaa esim. 2 miljoonaa euroa, jos hän tulee heidän hevosensa ajajaksi. Tai joku jockeystä voi soittaa capitanolle. Sanotaan että kauppa onnistuu. Jockey alkaa nyt mahdollisesti käydä kauppaa kollegoittensa kanssa: ”jos päästät minut hyvälle paikalle alussa, maksan sinulle 500 000 euroa”. Mutta koska kaikki tekevät kaikkien kanssa kauppaa, on vaikeaa tietää kuka kenellekin maksaa ja mistä, ja vielä vaikeampi luottaa tilanteeseen. Mikään ei ole varmaa, se on varmaa!

Palio kisataan 2.7 ja toinen 16.8. Kisapäivän aamuna on vielä koejuoksu ja varsinainen kilpailu klo 19.00. Piazza del Campon yhdellä reunalla on ravintoloita, mutta niiden terassilta ei näe mitään koska kaikki seisovat edessä. Ravintolan yläpuolella olevien asuntojen omistajat myyvät paikkoja voi ostaa – jotkut myyvät oman kotinsa parvekepaikkoja, ja maksaa saa vaikkapa 150 € hienosta paikasta. Itse juoksu kestää 2-3 minuuttia – siinä tehdään 3 kierrosta, ja matkassa on 2 erityisen pahaa kurvia. Tapahtuma voi kyllä kestää parikin tuntia, sillä hevosten pitää olla rauhallisia ennen kuin päästään alkuun, ja kaikennäköistä voi sattua. Kisahan käydään aivan keskellä kaupunkia, rata on alaspäin viettävä, juostava rata on ellipsi, ihmisiä on tuhottomasti paikalla – heitä on hevosradan sisälle jäävällä alueella ja kaikissa mahdollisissa paikoissa joissa vain mitään voi nähdä. Hevosilla on rakennettu erityinen rata, alusta on hiekkaa.

Se contrada, joka voittaa, juhlii yhtä monta peräkkäistä iltaa kuin mitä voittoja on tullut sitten vuoden 1581. Kisathan käydään 2 kertaa kesässä, joten laskekaapa kuinka monta Paliota on käyty tähän mennessä….Joku on voinut voittaa vaikkapa 66 kertaa, joten sitten juhlitaan 66 iltaa. Se tarkoittaa että joka ilta katetaan pitkät pöydät contradan alueelle, syödään mammojen tekemää ruokaa, juodaan viiniä, pukeudutaan teemailtojen mukaisesti, ja maksetaan 10-20 euroa ruoasta ja viinistä. Ja mitä kovaäänisempää touhu on, sen parempi. Ei haittaa jos naapurit häiriintyvät, koska he ovat ”vihollisia”. Pöydissä istuvat ilta illan jälkeen lapset ja vanhat, teinit ja aikuiset. Nämä tavat eivät mitenkään ole mitään vanhan kansan harrastuksia!

Ihmettelin mistä ihmeestä contradat saavat tuollaiset rahat kuin 2 miljoonaa euroa. Marghe kertoi että contradan asukkaat maksavat omantuntonsa mukaan jotakin contradalle, esim. 100 e/vuosi, ja perheenpäät maksavat myös lastensa puolesta. Illalliset tuovat voittoa, varsinkin jos niitä tarjotaan kymmeniä kertoja peräjälkeen. Niin niitä rahoja vain kertyy!

Kysymys elämästä ja kuolemasta? No, yksi tosi tärkeä joukko on jäänyt nimeämättä – guardia-fantinot. Nämä ovat jockeyden suojelijoita. Käy nimittäin niin, että kun kisa on käyty, jonkun mielestä joku jockey onkin tehnyt hommansa huonosti ja hävinnyt, ja hänen kimppuunsa voidaan käydä! Näin kävi viime vuonna, ja jockey joutui erittäin huonossa kunnossa sairaalaan ja kimppuunkävijät linnaan. Tällaista ei sentään käy joka vuosi. Näiden guardia-fantinojen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on se, että he pystyvät juoksemaan nopeasti! Heidän pitää nimittäin kisan päätyttyä päästä suojeltavansa jockeyn lähelle ennen kuin kuin ”bad guys” ehtivät sinne. Minä taidan ehdottaa Sienan pormestarille että heille järjestetään samanlainen paikka ”koreografiassa” kuin kaikille muillekin osallistujille, ja että he ovat ihan maalissa kiinni kun Palio päättyy ja voivat näin suojella jockeytaan.

Toivon että kaikesta tästä käy ilmi se, kuinka historiaa eletään ja hengitetään aivan normaalina asiana näissä Italian tuhatvuotisissa kaupungeissa. Kaupungit on rakennettu kivestä, ne eivät ole palaneet vähän väliä, ja traditiot ovat itsestäänselvästi eläviä. Italiassa ei ole koskaan vain raadettu, vaan elämään on aina kuulunut myös viini, laulu, tanssi, kilpailut. Kelpaahan siellä niillä leveysasteilla, kun ulkotapahtumia ei haittaa lumi ja jää!

 

Piazza del Campo, Siena

Piazza del Campo, Siena

Share Button

Yksi vastaus artikkeliin ”Hevonen kirkossa ja Palio, osa 2

  1. Mine

    Ainoat hevoset joita olen usanltkutuaut le4helle ja jopa ratsastamaan, olivat juuri issikoita! Tosin kylle4 niiste4kin temperamenttia lf6ytyy! Lissu, yleense4 lauhkea kuin lammas eike4 site4 saanut laukkaamaan mille4e4n, ylle4tti kerran. Se oli juuri edelliselle4 viikolla siirretty talvihoitopaikkaan ja se pe4e4si vissiin ensimme4isie4 kertoja minun kanssani pururadalle metse4e4n. Voi juma, ette4 mentiin ja kovaa! Olin ihan varma, ette4 putoan just nyt ja heti ja taisin huutaakiin e4e4neen, mutta ehei, kylle4 me ehjine4 sitten joskus pyse4hdyttiin.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *